Dosya Uzantıları ve Anlamları

AAC(Advanced Audio Coding):AC3'ün devamı olarak geliştirildi. AC3 üzerine kurulu olup birkaç iyileştirmeler getirmektedir. Bu format için destek henüz çok sınırlıdır.
AC3(Audio Coding 3): AC3 şu anda Dolby Digital ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Dolby Digital gelişmiş bir ses sıkıştırma teknolojisi ile 6 ayrı kanal içinde 448kbit/s ye varan sıkıştırma sunmaktadır.
ASF (Advanced Streaming Format) :Microsoft'un Real Media'ya desteğidir.
AVI(Audio Video Interleave) :Windows bilgisayarlarda en yaygın olarak bulunan video formatıdır. Bu format video ve sesin birbirine bağlanma çeşidini belirler ama codec değişebilir.
BUP:Bir IFO(information file) dosyası yedeğidir. Bu dosyalar DVD'lerde yaygın olarak bulunurlar.
Codec (COder/DECoder): Codec, sıkıştırmaya yarayan bir dosya türüdür .Genellikle ses veya videolarda kullanılır. Popüler Codecler: MPEG1, MPEG2, MPEG-4, Indeo, vb. AVI, ASF, vb. codec değildir,codeclerin formatlardır. Ve değişik codecler kullanılarak sıkıştırılmış dosyaları içerirler.
Container:Bir container adından anlaşılacağı gibi bir şeyleri saklamak için kullanılır.(Örn. video, ses, altyazılar ve dolaşım bilgisi ). Mesela, sessiz bir video dosyasını ve bir ses dosyasını aynı dosya altında birleştirmek istiyorsunuz. Bunu yapmak için bir container formatına ihtiyaç duyarsınız. Container örnekleri: AVI, ASF, OGM, Quicktime, VOB ve MPG.
CSS(Content Scrambling System) :Video DVDler için geçerli koruma sistemi. İnsanların DVD'leri kopyalamalarını engellemek için tasarlanmıştır, çoğu ticari DVD CSS kullanılarak korunur. (Korsanı önlemek için iyi de yaparlar:))Oynatma sırasında, DVD'ler gerçek zamanlı olarak şifre koruma sisteminden geçerler. DVD'nin sadece belli bölümleri CSS ile şifrelenmiştir (örneğin tüm IFO ve BUP dosyaları şifreli değildir, ve VIDEO_TS.VOB da çoğu zaman şifrelenmemiştir ) ve şifreleme aslında çok zayıf olup çok çabuk kırılabilmektedir. Eğer CSS'nin ne yaptığını öğrenmek istiyorsanız, bilgisayarınıza bir DVD takın, ve DVD'yi bir yazılım tabanlı oynatıcıyla çalıştırın , ve oynatıcıyı kapatın. Ve sonra herhangi bir VOB dosyasını bilgisayarınıza kopyalayın ve oynatmayı tekrar deneyin (Hard diskinizdekini... ). Filmin üzerinde bir sürü komik karecikler göreceksiniz, ama aynı zamanda düzgün bölümlerde (şifrelenmemiş olan kısımlar ).
Demultiplexing :Multiplexing demultiplexing'in tam tersidir. Bu tümleşik bir ses/video akışının parçalanması işlemidir. VOB dosyalarının tümü sıkıştırılmaya tabii tutulmadan önce parçalanırlar. (FlaskMpeg, mpeg2avi, dvd2mpg, ReMpeg2 ) ve tüm oynatıcılarda aynı işlemi yaparlar (bilgisayarlarda ki ses ve video size ulaşmadan önce farklı yollardan geçerler ).
Digital Video :Digital video genellikle sıkıştırılmıştır eğer sıkıştırılmadıysa Terabytelarca tutardı. Standart kalite kaybı olmayan format günümüz videoları için yeterli olmadığı için, video codecleri insan gözünün videoda göremeyeceği bazı bölümleri silerler. Bu da yeterli olmadığı için modern codecler yeni sıkıştırma logaritmaları: keyframeler, I ve P frameler gibi yöntemler kullanmaktadırlar.
DivX:DIVX (DIgital Video eXpress ) adlı sistemle kesinlikle karıştırılmamalıdır. Şu anda iki tane DivX versiyonu görüyoruz: DivX çalınmış Microsoft MPEG4 codeclerinin dönüştürülmüş halidir. (Windows Media Video V3 ). Bu codecler Microsoft tarafından Windows Media mimarisinin bir parçası olarak yaratılmıştı ve AVI, ASF formatlarında dosya yaratımını destekliyorlardı (beta versiyonları dışında, onların avi desteği devre dışı bırakılmıştı ) bildiğiniz gibi ASF fazla oynatıcı tarafından desteklenmiyor. DivX'i yapanların yaptıkları ise Microsoft'un MPEG-4 codecini AVI formatında şifreleme yapabilecek şekilde geliştirdiler, ve adını da DivX yaptılar (Windows Media Encoder kullanılan bir bilgisayardaki iki codec de ad karışımı olmasın diye ). DivX'in son versiyonları da Windows Media Audio Codec'in çalıntı bir versiyonunu - DivX audio -'yu içlerinde bulunduruyorlar.
Diğer DivX ise DivXNetworks tarafından geliştirilen yeni bir MPEG-4 video codecidir. Yeni codec çok gelişmiş olup 2 pass sıkıştırma özellikleri sunmaktadır. Ayrıca codec eski DivX (DivX3 ) filmlerini de oynatabilmektedir. Yeni codec DivX4 olarak bilinmektedir.
DIVX :DIVX kısaca DVD'nin ekstra özelliklerinin çıkarılmış - ekstrasız, yapılış bölümü, tanıtımlar, çoklu-dil ve geniş ekran içermeyen - halidir. Bu sistem Circuit City ve birkaç açgözlü Hollywood avukatı tarafından son kullanıcıya kadar film dağıtımını kontrol altına almak amacıyla üretilmişti. DIVX izledğn kadar öde sistemine sahipti. Ayrıca "DIVX-uyumlu" bir DVD oynatıcınız olması ve bunun telefon hattına bağlı olması gerekiyordu, bu şekilde oynatıcı hat üzerinden ana DIVX bilgisayarına bağlanıyordu ve kedi kartınızdan para çekiyordu. Bir filmin ücreti $4.50 - 48 içinde istediğiniz kadar izleyebiliyordunuz - ve fazladan izlemek istediğinizde $2.50 ödüyordunuz. DIVX bir sene içinde filmlerin azlığı yüzünden servis dışı oldu (Warner, Sony, New Line, ve daha birçok küçük çaplı firma bu formatta film çıkarmayı reddettiler - ÇOK TEŞEKKÜRLER!!! ) ve kısa süre içinde medya ve Internet DVD siteleri tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.
DIVX üçlü DES şifreleme kullandığı için her türlü Kriptografik atağa karşı dirençli idi. Ve bu şifrelemenin bilinen bir çözücüsü de olmadığı için DIVXleriniz çoğu daha uzun süre rafta kalacak.
Frame :Bir filmdeki en basit kaynaktır. (Türkçe'si film karesi ). Bir frame bir resme denktir. Bir film genellikle en az 24 frames/saniyedir, yani saniyede 24 değişik resim içerir. Üzerinde bir kuş olan 24 resim düşünün, ilk resimde kuş solda olsun, ve yavaşça sağa doğru kaysın. 24'üncü resimde kuş en sağda olsun. Birde bu 24 resmin bir sıra halinde oynatıldığını düşünün, insan gözü bunu fark edemeyecek ve kuşun hareket ettiğini sanacaktır.
IFO file:Information dosyası genellikle DVDlerde bulunur. Bu tür dosyalar DVD oynatıcınız için dolaşımsal bilgiler içerirler. Daha fazla bilgi için DVD mimarisi makalesine başvurun.
Interleaving :Bir video ile bir sesi istediğiniz yerde birbirine yapıştırmayı hayal edin, tüm olay budur. Oynatıcı interleavinge bakar ve video ile ses arasındaki başlangıç uzaklığını belirler.
Keyframe :Çok fazla sıkıştırılmaya tabi tutulmuş, tam bir frame.
MPEG(Motion Picture Expert Group):Genel olarak kullanılan video formatıdır. Bu grup dijital video daki standartları belirler, yarattıkları arasında: MPEG1 standardı (Video CDlerde bulunan ), MPEG2 standardı (DVDlerde ve SVCDlerde ), MPEG4 standardı ve birkaç farklı standart daha - MP3 ve AAC gibi. MPEG-1 veya MPEG-2 kullanan videolar genellikle ya .mpg yada .mpeg uzantısını kullanırlar.
MPEG4 :MPEG4 MPEG Group tarafından belirlenen bir standartlar topluluğudur, ve gelecekteki popüler standartlardan biri olacaktır (görüntülü telefonlar, video akışları ve fazlası ). MPEG4 değişik sıkıştırma yöntemlerini destekler: ICT veya Waveletler.
MPG:MPG ya MPEG'in kısaltması olarak yada MPEG-1 ve MPEG-2 için dosya uzantısı olarak kullanılır. MPG her türlü MPEG dosyasının containerı olarak kullanılabilir. MPG containerları ayrıca program streams olarak da bilinirler (PS ).
MM4:Multiple MPEG 4: Değişik bitratelerde sıkıştırılmış farklı dosyaların kombinasyonu. Örneğin 2000kbit/s bir dosya ile, 910kbit/sbir dosyayı alıp birleştirebilir, düşük bitratedeki kalitesiz dosyaları yüksek bitratedekiyle değiştirebilrsiniz. Ayrıca farklı DivX codeclerinin kullanımına da olanak tanımaktadır: Bir DivX yavaş hareket ve DivX hızlı hareket dosyasını alıp birleştirebilirsiniz.
Multiangle:Multiangle izleyicilerin filmi farklı açılardan izlemesini sağlayan DVD'ye özel bir teknolojidir. Örneğin, Televizyonda en çok izlediğiniz spor futbol. Eminim futbol oyununu kaydeden çok sayıdaki kamerayı fark etmişsinizdir. Ve oyuna ara verildiğinde güzel pozisyonların farklı açılardan yavaşlatılarak gösterildiğini fark etmişsinizdir. Televizyonda maçı izlerken siz sadece kamera odasındaki adamın sizin görmenizi istediği açıları görebilirsiniz. Şimdi UEFA kupasını DVD'de aldınız diyelim, disk maçı sadece TV'de göründüğü gibi değil aynı zamanda maçı size tüm görüş açılarından izleme imkanı sağlar, ve izlerken kumandadaki açı tuşuna basarak farklı açılara ulaşabilirsiniz.
Multiplexing :Genellikle video ve ses ayrı ayrı sıkıştırılır. Daha sonra bunları birleştirir ve izlenebilir bir video elde edersiniz. Multiplexing sırasında video ve ses tek bir dosyada birleştirilir. Ve gezginsel bilgi eklenir ki geriye ve ileri alırken oynatıcı daha başarılı olsun.
Normalizing:Normalizing bir ses dosyasında ki en gürültülü sesi bulmak ve diğer tüm sesleri o seviyeye çıkarmaktır. Bu daha çok WAV larda kullanılır, hesaplama integral olduğu için sonuçlar mükemmel değildir. Bu yüzden DRC Normalizing'den daha çok tercih edilir.
Pan & Scan:Bildiğiniz gibi filmler sizin bilgisayar ekranınızdaki gibi kaydedilmez Filmler DVD veya video için hazırlandığında (özellikle video ), ya orijinal geniş ekran yani 16:9 formatında, filmi üstünde ve altında siyah kutucuklar bırakır (ama widescreen TV'lerde çok daha iyi gözükür ), yada kenarları kesilir ve 4:3'lük ekran boyutuna getirilir. Orijinal bir videonun 4:3'lük ekran boyutuna getirilmesine pan & scan denir.
PGC(ProGram Chain): DVD yaratmada kullanılan bir terimdir ve kısaca tümleşik bir nesneyi belirtir. Örneğin her filmin bir PGCsi, genellikle her tanıtımın bir kendi PGCsi. Diski taktığınızda ortaya çıkan studionun logosunun kendi PGCsi, vb. SmartRipper Movie moddayken ve DVD Decrypter IFO moddayken size bir DVD'nin sahip olduğu tüm PGCleri gösterecektir. Daha fazla bilgi için MPUCoder's DVD information sitesine bakınız.
PS (Program Stream ):Bir program stream video ve ses streams (ES ) lerini içeren ana akıştır. Bir MPEG-1 program stream'i MPEG-1 video ve MPEG1 layer 2 ses (mp2 ) içerirken bir MPEG-2 program stream'i MPEG-2 video ve MPEG1 layer 2 ses (mp2 ) içerebilir.
Ripping :Bu kısaca bir DVD'nin hard diskinize kopyalanma işlemidir. Bu authentication işlemini de içerir (eğer DVD'niz onaylanmadı ise kopyalama yapamazsınız ) ve de CSS Descramblingi. CSS (Content Scrambling System ) DVD filmlerinin kopyalanmasını engellemeye yönelik yaratılmış bir kopya koruma sistemidir, ama çoğu zaman bu sistemin oynatıcıyı da belirlediği tartışma konusu olmuştur - ve bende buna kesinlikle katılıyorum. Ayrıca "ripping" kelimesi çoğu zaman (bu sitede bile ) bir DVD'nin şifresinin kırılması ve başka bir formata dönüştürülmesi işlemini de kapsar.
SBC(Smart Bitrate Control):Yeni bir DivX oluşturma programıdır.Nandub (SBC kullanır ) size sıkıştırma aşamasında kontrol veriyor ve çok daha iyi kalite sağlıyor.

VCD:Video CD, çoğu DVD oynatıcıda çalışır, tüm işletim sistemleri için yazılım tabanlı oynatıcılar mevcuttur. Video MPEG1 1150kbit/s ve ses MPEG1 audio layer 2 224kbit/s'dir.
VOB Files :Tüm DVD filmler VOB dosyalarında bulunurlar. Vob dosyaları genellikle Dolby Digital Audio ve MPEG2 video içerirler. Vob dosyaları şöyle adlandırılırlar: vts_XX_y.vob buradaki XX title'ı Y ise title'ın parçasının adıdır. Bir DVD'de en fazla 99 title ve 10 part olabilir, yinede VTS_XX_0.VOB hiçbir zaman video içermez, genellikle menüyü ve dolaşımsal bilgiyi içerir. Filmi oynatıp oynatıcıdaki ekran veya DVD programına bakarak hangisinin gerçek dosya oluğunu bulabilirsiniz.
VTS(Video Title Set):Ardışık olarak isimlendirilmiş VOB dosyalarının başında bulunur. Örneğin VTS2 = VTS_02_0.VOB, VTS_02_1.VOB, VTS_02_2.VOB, vb, VTS_02_0.IFO ve VTS_02_0.BUP. VTS ler belli şeyleri gruplamak için kullanılırlar. Örneğin bir VTS ana film için (bazen logo vb. ), diğer VTS ise ekstralar için kullanılır.
Windows Media :Microsoft'un sahip olduğu video ve ses teknolojilerine verilen addır. Tabanı Windows Media Player in oynatabileceği birkaç codec üzerine kuruludur. WindowsMedia mimarisinin 3 versiyonu bulunmaktadır: versiyon 7, 8 ve 9. Bu codecler sıralı olarak o oynatıcılar tarafından desteklenirler (Windows Media Player 7, Windows Media Player 8 WMV8'i destekler, ve Windows Media Player 9 WMV9'u ), ama bu formatların Media Player dışında oynatılması için gereken codecleri Microsoft.com'dan indirebilirsiniz.
XCD(eXtended CD):Yeni çıkacak olan bir CD formatıdır ve CDlerinizin mode2 form 2 modunda yazılmasını sağlayacaktır. Bu kısaca CD'deki hata düzeltmesinin kaldırılacağı anlamına gelmektedir. XCD 700 MB'lık bir CD'ye 800 MB'lık data konulmasını sağlayacaktır. Ama hata düzeltme olmayacağı için bu diskler çiziklere karşı daha dayanıksız olacaktır, bu nedenle kendi içinde hata düzeltme olan OGM gibi bir programın kullanılması önerilir.

XviD:XviD bir kelime oyunudur, tersten okursanız tanıdık bir şeyle karşılaşabilirsiniz. XviD bir open source MPEG-4 codecidir ki kimilerine göre DivX'den daha iyi kalite verir.
(http://www.bilisimruzgari.com/)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Falda Shrek Çıkınca

Veritabanı Vize 1. Sorusu ve Cevabı

Türkçe Twitter