Balık Meselesi

Hayatta her şey karşıtıyla var olur ve güzelleşir.Üzüntülerimiz olmadan sevinçlerimizin ,mutluluklarımızın nasıl farkına varabiliriz?Hastalık olmasa sağlığımızın kıymetini de bilemezdik.

Siyah ve beyaz mesela...Siyah olmasa beyazın anlamı mı kalır?Gece-gündüz...Gecelerin bitmesini bekleyip sabaha çıkmaya sabırlandığımız anlar olmazdı belki de...

Bu konuyla ilgili bir hikaye buldum.Çok da beğendim ,paylaşmak istedim.Yine Japonlarla ilgili bir şey.Hikayenin ismi Japon Balığı ve Felsefesi.Daha doğrusu hikaye değil de , Japonların balık yemeyi çok sevmeleri ancak denizlerinde balığa sahip olmamaları üzerine geliştirdikleri yöntemlere dair yaptıkları.

"Japonlar taze balığı hep çok sevmişlerdir.Fakat Japonya sahillerinde bol balık bulmak mümkün olmamaktadır. Balıkçılar, Japon nüfusu doyurabilmek için daha büyük tekneler yaptırıp daha uzaklara açılabilmişlerdir.Balık için uzaklara gidildikçe, geri dönmesi de daha çok vakit alır olmuştur.Dönüş bir-iki günden daha uzarsa,tutulan balıkların da tazeliği kaybolmaktadır.Japonlar tazeliği kaybolmuş balığın lezzetini sevmemişlerdir.Bu problemi çözebilmek için balıkçılar teknelerine soğuk hava depoları kurdurmuşlardır.Böylece istedikleri kadar uzağa gidip, tuttuklarını da soğuk hava deposunda dondurulmuş olarak saklayabileceklerdi.Ancak Japon halkı taze ile donmuş balık lezzet farkını hissedebiliyordu.Ve donmuş olanlara fazla para ödemek istemiyorlardı.Balıkçılar bu defa teknelerine balık akvaryumları yaptırdılar.Balıklar içeride biraz fazla sıkışacaklardı, hatta, birbirlerine çarpa çarpa birazda aptallaşacaklardı, ama yine de canlı kalabileceklerdi. Japon halkı canlı olmasına rağmen bu balıkların da lezzet farkını anlayabiliyorlardı.Hareketsiz, uyuşmuş vaziyette günlerce yol gelen balığın,canlı,  hareketli taze balığa göre lezzeti yine de etkilenmişti.Balıkçılar nasıl olacak da Japonya’ya taze lezzetli balığı getirebileceklerdi?
Japonlarda balıkları yine teknelerindeki akvaryumlarda tuttular, ancak içine küçük bir de köpekbalığı attılar.
Bir miktar balık köpekbalığı tarafından yutulmuştu, ama geride kalanlar son derece hareketli ve taze kalabilmişlerdi."

Japonlar ilginç gelmiştir hep bana.Güzel bir yöntemle sorunu çözmüşler.=)Herkese afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Tıpkı hayatın ta kendisi gibi... Kimileri hayatın acımasızlıklarından kaçarken, bu durum kimilerinin de zevki, AĞIZ TADI olabiliyo. zaten bu Çinlilerle Japonlar sapıklık derecesinde enteresan insanlar.:))

    YanıtlaSil
  2. Adsız18.4.12

    bazende insanlar onlar öldükleri için göz yaşı dökebiliyorlar (acıyorlar) YEMEK DIŞINDA :(

    YanıtlaSil
  3. Adsız18.4.12

    bazende insanlar onlar öldükleri için gözyaşı dökebiliyorlar (YEMEK DIŞINDA) :(((((((

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Falda Shrek Çıkınca

Veritabanı Vize 1. Sorusu ve Cevabı

Türkçe Twitter