İlk Gözlük

İyi ki 15. yüzyıldan önce yaşamamışım diyorum.Etrafımı göremeden hatta aynada kendimi bile göremeden geçip gidecekti günlerim.Gözlerimin 6.5 derece bozuk olduğunu düşünürsek, gözlük benim için vazgeçilmez bir şey.=)

Niye 15. yy'dan önce diyorum o meseleye gelelim.Gözlüğün bulunması süreci gerçekten çok uzun.Bu uzuuun süreçte özellikle uzağı göremeyenlerin hayatları zehir olmuştur diye düşünüyorum.Gözlük kimin tarafından bulundu bilinmiyor ama kim bulduysa çok iyi olmuş.:D

İlk gözlükler,camın yakını gösterme özelliğinin keşfiyle bulunmuş.Tamam yakını göremeyenlerin derdine çare bulundu,ya uzağı göremeyenler ne yapacak?Onlara da çözüm bulmak lazım derken araştırmalar olumlu sonuç vermiş ama tam 100 yıl sonra.:D Dahası var bu sürecin.Gözlükler şimdilerde çeşit çeşit.O zaman öyle miydi?Camlardan başka bir şey yok.İnsanlar önlerini görebilmek için camları elleriyle gözlerinin önünde tutuyorlarmış.350 yıl sonra birinin aklına gelmiş ki biz bunu sabitleyelim.Tam tamına 350 yıl sonra yüzün ortasında burundan destek alarak gözlük sabitlenmiş.

Fotoğraftan da görüleceği gibi bu kullanışsız bir çözüm olmuş.Edward Scarlett isimli kaşif,gözlük sapını icat etmiş ve şu gözlük ortaya çıkmış.
Ehh sonunda doğru düzgün,kullanışlı bir hale geldi(yaklaşık 500 yıl sonra)...:)

Süreç çok yavaş ilerlese de çok önemli bir ihtiyaç karşılanmış oldu.Şimdilerde lens,ameliyatlar gibi bir sürü çözüm olsa da gözlük candır.:D

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Falda Shrek Çıkınca

Veritabanı Vize 1. Sorusu ve Cevabı

Türkçe Twitter