Garp Kafasıyla Otomobil Yaptık,Şark Kafasıyla Benzin Koymayı Unuttuk!



"  Devrim Arabaları"   filminde Cemal Gürsel'in söylediği bir söz başlıktaki.Daha da anlaşılır dille "  Batı kafasıyla otomobil yaptık,Doğu kafasıyla benzin koymayı unuttuk."

130 günlük emeği,kimsenin gerçekleşmesine inanmadığı mucize bir olayı bu kadar rahatça ezip geçebilen bir söz...Türkiye'nin ilk otomobilinden bahsediyorum."  Devrim"

Dün Devrim Arabaları filmini izledim.Ne zamandır arşivde duruyordu.Kısmet bugüneymiş.İyi ki de izlemişim diyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum.Gerçekten çok etkileyici ve gerçek bir olayı anlatıyor.Konusu da şöyle:

16 Haziran 1961 tarihinde ordunun cadde binek ihtiyacının karşılanması için Türk otomobillerinin yapılması kararı alınıyor.Mühendislere verilen süre ise sadece dört buçuk ay.İmkansız diyor herkes.Çünkü mühendilerimiz daha önce hiç araba yapmamışlar ve içlerinden sadece birinin arabası var.Tren tamiri ve yapımıyla uğraşan kişiler...Ama inançları yüksek.Halk ve Ankara!(Cemal Gürsel dışındakiler) bu projeyi desteklemediği gibi destekleyenlere de zorluklar çıkartıyorlar.

20 tane mühendis Eskişehir TCDD atölyesinde çalışmalara başlıyor.Gece gündüz demeden ilk Türk otomobilini yapmakla uğraşıyorlar.Filmi izlerken insan gerçekten çok duygulanıyor ve yapılanlarla gurur duyuyor.

29 Ekim'e 2 tane " Türk Malı"  araba yetişiyor.Eskişehir'den Ankara'ya trenle taşınması gerek.Trene yükleme konusunda bazı engellere takılıyor ve arabaların benzinlerinin boşaltılması isteniyor ve trene yükleme yapılıyor.

Trenler Ankara'ya indiğinde benzin istasyonuna gidilecek ve depolar doldurulacaktı.Ancak arabalara eşlik eden eskortun bundan haberi olmadığı için bu işlem gerçekleştirilemiyor.Birkaç litre benzinle yola devam ediliyor.

Halk coşku içinde,gazeteciler meraklı bakışlarla arabaları yolunu gözlüyorlar.Arabalar caddeden giriş yaptıkları anda alkış kopuyor.Mühendislerimiz gururlu...Fakat sonra farkediyorlar ki siyah arabanın benzini sıfırlanmış.Hemen bir yerlerden benzin buluyorlar ama tam dolduramadan Cemal Gürsel geliyor.Haydi gidelim tören alanına diyor.Araba hareket ediyor ancak 100 metre gitmeden duruyor.Halkın çığlıkları bir anda yerini derin bir sessizliğe bırakıyor.Uzun bir sessizlikten sonra ,Cemal Gürsel "  Noldu?"  diyor mühendise."  Benzin bitti."  cevabını alınca yüzler asılıyor.Arabadan iniyorlar.Gazetecilerin sorularına verilen cevap aynen şöyle:"  Garp kafasıyla otomobil yaptık,şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk."

Herkesin imkansız gözüyle baktığı bir başarı gerçekleştirmişiz ancak sadece benzin bitti diye gazeteler "  Devrim ,yolda kaldı." manşetini yazıyor.Halbuki Cemal Gürsel tören alanına 2. Devrim arabasıyla gitmiş.Halkı o arabada selamlamış.Gazateler bundan hiç bahsetmemiş.Ertesi günlerde bahsedilenler sadece, bunca masraf yapıldı,ama elde olan " hiçbir şey". 

Ancak işin garibi aynı yıl at neslinin ıslahı için harcanan 25 milyondan bahsedilmemiş nedense.Oysa ki "Devrim Projesine" aktarılan ödenek sadece 1.400.000

"  Filmdeki bazı repliklerde çok güzel.Özellikle Selçuk Yöntem'in anlattıkları.Atatürk'ün uçak fabrikası açılması emrini vermesi,fakat Atatürk'ten sonra yöneticilerimizin fabrikayı traktör fabrikasına çevirme olayı...

Devrim Projesi kapsamında toplam 4 araba üretilmiş.Daha sonra 3'ü hurdaya çıkarılmış.fotoğraftaki de elimizde kalan tek araba.Hala çalışyormuş. Eskişehir Tulomsaş bahçesine yapılan özel garajda sergileniyor.

Son olarak filmden bir replikle bitirmek istiyorum."Türkiye'de hiçbir başarı ,cezasız kalmaz."   Seri üretime devam etseydik,belki de şuan ülkemiz daha da gelişmiş ve bağımısız olabilirdi.

Not:Filmin başrol oyuncusu Tamel Birsel(Mühendis Gündüz Bey) Akhisarlı.Yani hemşerim.=) Ayrıca belirtmek istedim.:D

Devrim Arabasının bir de sitesi var.Merak edenler için burada.

Yorumlar

  1. Türkiye'de hiçbir başarı, cezasız kalmaz.

    Doğru.

    YanıtlaSil
  2. Adsız24.6.10

    Eskişehirdeki bir uçak fabrikası da konserve fabrikasına çevrilmişti. Ne gerek var ki hazır yapılmışı var

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Falda Shrek Çıkınca

Veritabanı Vize 1. Sorusu ve Cevabı

Türkçe Twitter